Η ιστορία της αστρολογίας ανάγεται στη 2η χιλιετία π.Χ., την εποχή των αρχαίων Βαβυλωνίων. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είχαν ξεκινήσει τη δημιουργία ενός συστήματος ουράνιων οιωνών. Αυτοί οι οιωνοί έδωσαν σιγά σιγά τις αστρολογικές αρχές και τις μεθόδους που βρίσκουμε να έχουν αναπτυχθεί στην Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Στην πραγματικότητα, αυτοί ουράνιοι οιωνοί πιστεύεται ότι εξαπλώθηκαν από τη Βαβυλώνα προς τις άλλες χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ελλάδα, κλπ, και συγχωνεύθηκαν με τις κατά τόπους προϋπάρχουσες αρχέγονες μορφές της αστρολογίας.
Όντως, η Βαβυλωνιακή αστρολογία λέγεται ότι είχε επηρεάσει τους Έλληνες ήδη από τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα. Η επιρροή της στην Αίγυπτο είχε παρατηρηθεί κάπου γύρω από τα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ., μετά τις αλεξανδρινές κατακτήσεις. Η Βαβυλωνιακή αστρολογία συγχωνεύθηκε εύκολα με την αστρολογία Decanic των Αιγυπτίων και έφτιαξε το δρόμο για την μετάβαση στην αστρολογία των Ωροσκοπίων. Ακόμη και αν η προέλευση του αστρολογίας των Ωροσκοπίων περιορίστηκε αρχικά στην Αίγυπτο, θα επεκταθεί σύντομα και στον αρχαίο κόσμο της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Ινδίας.
Καθώς προχωρούμε περαιτέρω στο ιστορικό υπόβαθρο της αστρολογίας, παρατηρούμε ότι διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αστρονομίας, των μαθηματικών, της ιατρικής και της ψυχολογίας, από την κλασική περίοδο μέχρι την περίοδο της επιστημονικής επανάστασης. Όσον αφορά την αστρονομία, ήταν η αστρολογία που πρώτη μεθοδική καταγράφει τις κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης, των πλανητών και των αστεριών. Όντως, στις πολύ παλιές εποχές, η διάκριση μεταξύ αστρολογίας και αστρονομίας ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει.
Ωστόσο, υπήρξαν πολλές επικριτές της αστρολογίας, ειδικά πριν από τη σύγχρονη εποχή. Πολύ συχνά αμφισβητήθηκε από τον ελληνιστικό σκεπτικισμό, εκκλησιαστικές αρχές, ακόμη και μεσαιωνικούς στοχαστές. Με τον καιρό, αστρολογικές προσπάθειες επαναλήφθηκαν σε πολυάριθμους πολιτισμούς. Αυτές οι προσπάθειες πλούτισαν τον τομέα της αστρονομικής γνώσης. Ήταν εξαιτίας αυτής της συμβολής που η αστρολογία έγινε γνωστή ως πρωτοεπιστήμη καθώς και ως ψευδοεπιστήμη. Διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ, ο Καρλ Γιουνγκ, ο Κοπέρνικος, κ.λπ. συνέβαλαν σημαντικά στον τομέα της αστρολογίας.